Wat is het toch zonde om eten te laten staan of weg te gooien…

03/03/2017 Wat is het toch zonde om eten te laten staan of weg te gooien…

Ken je de all you can eat restaurants al? Dit zijn restaurants waar je onbeperkt kunt eten, meestal vanaf een buffet, en ze schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Het idee is dat je een vaste prijs betaalt en dan zo vaak mag opscheppen als je wil. Voor de echte Hollanders onder ons een waar paradijs, want je bent dief van eigen portemonnee als je hier maar een keer opschept. Alles wat je extra opschept voelt als gratis en dat smaakt extra goed. Een succesvolle formule blijkbaar, gezien het floreren van deze restaurants.

Maar wat nu als je op dieet bent en je hebt maar 1500 kilocalorieën te verdelen over de hele dag? Dan kun je niet onbeperkt blijven eten. We horen in onze praktijk heel vaak dat het zo een zonde is om eten te laten staan, zeker als iemand er zijn best op heeft gedaan of als je ervoor betaald hebt. En eten weggooien is helemaal zonde, dat kunnen we eigenlijk niet toelaten. Een uitspraak die hier bij aansluit is dat men het gevoel heeft nu de unieke gelegenheid te hebben om gerechten te proeven die ze thuis niet snel zullen maken en het is dan natuurlijk zonde om dat niet te doen.

Kortom, het woord zonde wordt vaak in de mond genomen wanneer men wil afvallen. Het valt me op dat het meestal wordt gebruikt om eetgedrag te rechtvaardigen wat eigenlijk niet past in je voorgenomen dieet. En daar gaat het nou precies om, dat je je kunt houden aan je plan en controle houdt over je eetgedrag. Whenever, wherever. Dus laten we daar eens wat meer bij stilstaan. Want wat is nu precies zonde? Een vriendin van mij at thuis altijd alle restjes op van de hoofdmaaltijd, wanneer het bijvoorbeeld te weinig of niet mogelijk was om het te bewaren. Ze was niet in staat die kliekjes weg te doen, want…inderdaad, zonde. Totdat een coach haar eens zei dat ze haar lichaam behandelde als een vuilnisbak. In plaats van dat ze het weggooide in de vuilnisbak, gooide ze het weg in haar eigen lichaam. Tja, als je het zo bekijkt, wat is dan eigenlijk zonde? Die paar kliekjes weggooien of hoe je omgaat met je eigen lichaam?

En hoe zit het dan met die gerechten die je thuis niet kunt maken, die zich hier (gratis) aandienen en de unieke gelegenheid dat je het nu kunt proberen? Ten eerste, hoe uniek is dit gerecht nou? Kom je echt nooit meer in de gelegenheid om dit te eten? En het kost misschien tijd en geduld, maar in principe kun je alle gerechten ook thuis proberen te maken. Het ziet er misschien niet meteen zo mooi uit of smaakt niet precies hetzelfde, maar oefening baart kunst. Topkoks zijn tenslotte ook gewoon ooit begonnen met het bakken van een eitje. En stel je laat iets aan je voorbij gaan, hoe erg is dat nu helemaal? Welke ramp zal zich dan voltrekken?

Als je er al voor betaald hebt, voelt het soms wel een beetje als zonde als je er niet maximaal gebruik van maakt. Wanneer je in een all you can eat restaurant bent, betaal je naar mijn idee altijd teveel, maar smaken verschillen natuurlijk. Hier in Leiden betaal je als volwassene E24 bij een dergelijk restaurant en dan kun je de hele avond opscheppen. Voor die prijs kun je ook prima een hoofdmaaltijd in een goed restaurant krijgen waar het eten speciaal voor jou wordt bereid, de ingrediënten verantwoord en vers zijn, de sfeer fijn is en het personeel goed opgeleid. Als je dan toch maar een keer kunt opscheppen vanwege je dieet, zou ik het wel weten en mijn geld liever uitgeven in een goed, sfeervol restaurant dan op een plek waar aan massaproductie wordt gedaan. Zonde van je geld…

Het laten staan van eten wanneer je bijvoorbeeld op een verjaardag bent waar iemand zich flink heeft uitgesloofd in de keuken, kan extra lastig zijn omdat er dan ook nog een moreel bezwaar meespeelt bij het controle houden over hoeveel je eet. Je voelt je misschien bezwaard als je kleine beetjes opschept of bepaalde gerechten helemaal zou laten staan. Zeker wanneer de gastheer of –vrouw nog wat aandringt, waardoor je nog minder ruimte voelt om je aan je eigen plan te houden en je toch maar wat meer opschept, omdat je anders bang bent de ander te kwetsen of teleur te stellen. Maar weet je wat het gekke aan deze situatie is? Je laat de ander bepalen wat je eet, in plaats van jijzelf. Terwijl jij degene bent die de touwtjes in handen heeft en de keuze heeft gemaakt te willen leren om controle te houden, ook wanneer het je lastig wordt gemaakt. Het zou pas echt zonde zijn als je je door een ander van de wijs laat brengen en verder van je doel af komt te staan! 

Photo credit: nolnet via Foter.com / CC BY-NC


Laatste berichten

2022  
2021  
2020  
2019  
2018  
2017  
2016  
2015  
2014  
2013  
2012  
2011  
2010