Slapend afvallen?

24/10/2016 Slapend afvallen?

Wat is nou precies de invloed van slaap en met name slaapgebrek op je eetlust en eetgedrag?

Als we een ding kunnen vaststellen over slaap is het wel dat iedereen daar anders mee omgaat. De hoeveelheid slaap die iemand heeft per nacht verschilt nogal van persoon tot persoon en de tweedeling tussen ochtend- en avondmensen levert altijd weer leuke gespreksstof op. Slaapgedrag is dan ook een intrigerend onderwerp waar ontzettend veel over geschreven is en waar talloze onderzoeken naar zijn verricht. Over twee dingen zijn de wetenschappers het anno 2016 in ieder geval eens:
1) Je hebt tussen de 7 en 9 uur slaap nodig per nacht.
2) Slaap is hard nodig voor je cognitief functioneren (helder kunnen denken, plannen en informatie verwerken), lichamelijk herstel, gezondheid en je psychische functioneren.
Maar wat doet slaap en met name slaapgebrek nou precies op je eetlust en eetgedrag? Over die vraag is men nog niet helemaal uit. Het zijn complexe onderzoeken om uit te voeren en wat men als korte termijn effect vindt, hoeft niet te gelden voor de lange termijn.

Wat we al wel weten, delen we natuurlijk graag met je! Wist je bijvoorbeeld al dat er twee hormonen zijn die invloed hebben op je eetlust en gevoel van verzadiging? En dat deze net als sommige andere hormonen ontregelen bij slaaptekort (officieel minder dan 5 uur slaap)? Het effect van deze ontregeling is dat je meer trek hebt, vooral in zoete dingen, en het langer duurt voordat je een seintje krijgt dat je verzadigd bent. Tel daarbij op dat je sowieso wat minder sterk in je schoenen staat als je moe bent, en je kunt op je vingers natellen dat het moeilijk is om niet te zwichten voor die trekgevoelens. En als dat regelmatig gebeurt, dan is de kans groot dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt en dat leidt weer tot gewichtstoename. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten, zeker niet als je juist wil afvallen!

Dat het moeilijker is om weerstand te bieden tegen die trek in zoet, betekent natuurlijk niet dat het onmogelijk is, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk(er) kan? En dan heb ik het over het voorkomen van die momenten door je slaapgedrag te veranderen. Uiteraard kun je aan sommige zaken die van negatieve invloed zijn op je slaaptekort niks doen, zoals kleine kinderen die ’s nachts wakker worden of bijvoorbeeld een lichte slaper zijn. Ook kunnen medicatie, lichamelijke en psychische aandoeningen je slaap negatief beïnvloeden. Maar ook dan is het zinvol om te kijken wat je wel kunt doen!

Probeer de volgende tips eens uit:
- kijk een uur voordat je gaat slapen niet meer naar digitale beelden op je telefoon, tablet of tv. Kijken naar deze beeldschermen vermindert namelijk de aanmaak van melatonine, het hormoon wat je slaperig maakt.
- gebruik je slaapkamer waar hij voor bedoeld is, dus niet voor werk of maaltijden, zodat je in de goede mindset komt.
- breng regelmaat in je slaap- en waaktijden. Hierdoor maakt je lichaam op vaste tijden het melatoninehormoon aan en val je ’s avonds makkelijker in slaap.
- probeer slaap niet in te halen, hiermee ontregel je weer je ritme.
- zorg dat je voldoende daglicht ziet en dim de lichten ’s avonds
- drink geen alcohol of cafeïne meer laat op de avond, hierdoor slaap je onrustiger.
Je zult merken dat je minder last hebt van moeilijke trekmomenten wanneer je beter en rustiger slaapt en dat kan je weer helpen bij het afvallen. Dus in die context is het zeker de moeite waard om wat extra aandacht aan je slaapgedrag te besteden! Of moet je daar eerst nog een nachtje over slapen? ;)


Laatste berichten

2021  
2020  
2019  
2018  
2017  
2016  
2015  
2014  
2013  
2012  
2011  
2010