Nieuwe groepstherapieën van start in oktober.

17/07/2020 Nieuwe groepstherapieën van start in oktober.

Vanaf oktober gaan er vier groepen van start: Zelfbeeld (COMET), Dieet-psychologie, MIndfulness (MBCT) en Verbeter je slaap.

 

Woensdag 14 oktober 2020: Zelfbeeld (COMET).

In deze cursus zal er op een praktische manier een positiever zelfbeeld worden ontwikkeld. Dit gebeurd in zeven stappen. Allereerst wordt het negatieve zelfbeeld vastgesteld en een tegengesteld positief beeld bepaald. Vervolgens worden je positieve eigenschappen onder een schijnwerper gezet. Dan worden deze positieve eigenschappen versterkt door imaginatie en zelfspraak. Later wordt hier ook nog lichaamshouding, gezichtsuitdrukking en muziek aan toegevoegd. Als laatste leer je hoe je om kunt gaan en hoe je je immuun kunt maken voor je negatieve zelfbeeld.

De bijeenkomsten zijn elke woensdag van 08.30 tot 10.00 uur. Het betreft 8 sessies. De groep zal gegeven worden door Kirsten Lakerveld en Katja Schipper. Wil je een positiever zelfbeeld, meld je dan nu aan voor de training "Verbeter je zelfbeeld"!

 

Woensdag 14 oktober 2020: Verbeter je slaap.

Piekeren, schaapjes tellen, ronddraaien, naar het plafond staren en de uren aftellen.... Is dit herkenbaar? Dat is zonde, want slapen is van groot belang voor je concentratie, geheugen, stemming en lichamelijke gezondheid. Met een goede nachtrust wordt de kans op een heleboel ziekten en aandoeningen verkleind, waaronder hart- en vaatziekten, depressieve en angststoornissen en obesitas. Slapen maakt je gezonder en gelukkiger. Slapeloosheid is vrijwel altijd goed te behandelen. 

Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie goed werkt voor de behandeling van slaapproblemen. Onderzoek naar de effectiviteit van deze behandeling laat zien dat de positieve effecten op het verkorten van de inslaaptijd en op de slaapkwaliteit groot zijn en dat het positieve effect op het aantal keer dat men 's nachts wakker wordt, de duur van het wakker zijn 's nachts en de gemiddelde totale slaaptijd is. De effecten zijn vergelijkbaar met of zelfs beter dan die van slaapmedicatie.

Tijdens de slaaptraining leert u zelf wat u beter kunt doen of laten om de vicieuze cirkel te doorbreken en weer goed te slapen. 

De bijeenkomsten zijn elke woensdag van 15.00 uur tot 16.30 uur. Het betreft 8 sessies. De groep zal gegeven worden door Kirsten Lakerveld en Maaike Doornaar. Wil je weer lekker slapen en fris aan de dag beginnen, meld je dan aan voor de training “Verbeter je slaap”!

 

Vrijdag 16 oktober 2020: Dieet-psychologie 

Onze visie is dat elk verantwoord dieet om af te vallen werkt, maar dat het aanpassen van je eetgedrag alleen niet voldoende is. Naast ‘anders leren eten’, moet je vooral ook ‘anders leren denken’. Want alles wat we doen, wordt bepaald door wat we denken. Te veel eten wordt veroorzaakt door bepaalde gedachten, zoals ‘ik voel me rot, ik moet iets eten om me beter te voelen’, ‘dit eten kan ik niet weerstaan’, ‘het lukt me toch nooit om af te vallen’, ‘het maakt niet uit als ik dit één keer eet’ of ‘ik heb het nu toch al verpest’. Om af te vallen en op gewicht te blijven is het van belang anders om te gaan met gedachten over eten, diëten, afvallen en jezelf. Cognitieve gedragstherapie is de enige psychologische therapie die bewezen effectief is bij afvallen en op gewicht blijven. 

De bijeenkomsten zijn elke vrijdag van 08.30 tot 10.00 uur. Het betreft 12 sessies. De groep zal gegeven worden door Djoeke Velders en Maaike Doornaar. Wil je controle leren krijgen op je eetgedrag, meld je dan nu nog aan voor de training dieet-psychologie! 

 

Vrijdag 16 oktober 2020: Mindfulness (MBCT)

MBCT is groepstherapie waarin een combinatie van CGT en Mindfulness centraal staat. De therapie is een aanvulling op de individuele cognitieve gedragstherapie voor cliënten die min of meer in een herstellende fase zitten. Het is geen praatgroep, er wordt vooral geoefend. Het vraagt van cliënten thuis dagelijks tijd vrij te maken om verder te oefenen. 

De focus ligt er op cliënten te helpen een andere relatie aan te gaan met hun gedachten en zich los te maken van de zichzelf in stand houdende mentale gewoonte. Bij MBCT gebeurt dit enerzijds via de CGT weg waarin cliënten (voortbordurend op individuele behandeling) hun gedachten als gedachten beschouwen. Anderzijds helpt mindfulnessmeditatie de aandacht te verleggen van gepieker naar waarnemen en van doen naar zijn. Mindfulness staat voor 'aandacht hebben voor dat wat er is', op een doelbewuste manier, in het nu en zonder oordelen. Meditatie is hiermee geen ontspanningsoefening maar een oefening in gerichte aandacht. Meditatie vergroot tevens de bewustwording van gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwording, waardoor cliënten hun eigen signalen van depressie sneller kunnen herkennen en er op een bewuste manier mee om kunnen gaan. 

De bijeenkomsten zijn elke vrijdag van 15.00 uur tot 16.30 uur. Het betreft 8 sessies. De groep zal gegeven worden door Djoeke Velders en Katja Schipper. Wil je stoppen met piekeren en weer aandacht hebben voor wat nu is, meld je dan nu aan voor de training Mindfulness (MBCT)!

 

Indien je al in behandeling bent bij Faas Psychologie, dan kunt met je met jouw behandelaar nagaan of deze cursus een passende aanvulling op de behandeling is. Indien je nog niet in behandeling bent bij Faas Psychologie, dan kun je tijdens het intakegesprek de indicatie voor deelname aan de cursus bespreken. 

De trainingen wordt vergoed in het behandeltraject van Specialistische GGZ cliënten (voor Basis GGZ kan de cliënt zelf bij de verzekeraar nagaan of het buiten het product om vergoed kan worden).

Aanmelden kan door telefonisch of per email contact op te nemen met het secretariaat of door u meteen aan te melden via deze website. Ga hiervoor naar online diensten.

 


Laatste berichten

2021  
2020  
2019  
2018  
2017  
2016  
2015  
2014  
2013  
2012  
2011  
2010