Afvallen met pepernoten!

31/10/2016 Afvallen met pepernoten!

Hoe om te gaan met al het lekkers dat momenteel in de winkel ligt?

Sint en Piet zaten te denken… het lijkt nog zo ver weg, maar de supermarkten denken daar duidelijk anders over. Al vanaf september liggen de kruidnootjes, pepernoten, schuimpjes, chocoladeletters, taaitaaipoppen, chocolademuntjes en marsepeinen muisjes al in de schappen en worden we lekker gemaakt met dit stel suikerbommen waar je u tegen zegt. Nu kun je natuurlijk zeggen dat de supermarkt altijd bomvol ligt met ongezonde verleidingen en dat is ook zo, maar als het op het sinterklaasfeest aankomt, is er iets bijzonders aan de hand. En dat is dat er bij deze producten een gevoel van schaarste wordt aangeboord. Het is tenslotte maar eens per jaar Sinterklaas, dus je kunt alleen nú deze producten kopen. Dat het momentum maar liefst drie maanden duurt tegenwoordig en dus een kwart van het jaar beslaat, doet daar weinig aan af. Het gevoel dat deze producten maar tijdelijk beschikbaar zijn, maakt dat ze begerenswaardiger worden. En daar zit nu juist de crux. Van een reep chocola weet je tenslotte dat als je hem niet koopt, hij er morgen ook nog wel ligt. Maar pepernootjes, die kun je alleen nú kopen en dus is de aantrekkingskracht op deze kleine vriendjes vele malen groter. Nu wil ik niet zeggen dat je geen pepernoten mag kopen, maar stel je bent actief bezig om je te houden aan je eetplan en je hebt daar niets van al dit lekkers in opgenomen, dan kan het lastig zijn je weerstandsspier stevig aan te spannen in de supermarkt en je te houden aan je voorgenomen boodschappenlijstje. Wat kun je dan doen? Hier zijn een paar suggesties, die je eventueel kunt combineren.

1) Bedenk je waarom je dit lijstje zo zorgvuldig hebt samengesteld. Welke doelen heb je jezelf gesteld en met welke redenen? Neem opnieuw de beslissing dat je je hier aan houdt.

2) Doe een korte mindfulness-oefening. Leg je hand op je buik en wees je bewust van de trek die je voelt opkomen. Realiseer je dat dit gevoel tijdelijk is. Concentreer je op andere zaken die je nodig hebt. De trek zakt dan over het algemeen vanzelf weer.

3) Bekijk de calorieën van het product en maak de afweging of je dit kunt omruilen voor iets anders van je lijstje.

4) Ga voor jezelf na waarom je dit product nu ineens wil kopen. Is het wellicht door de wet van schaarste? Bedenk je dan dat het drie maanden per jaar beschikbaar is en ze er volgende week ook nog wel liggen. Kun je ze meteen mooi inplannen in je eetplan!

Lieve groet,
Sint & Piet

Photo credit: poederbach via Foter.com / CC BY-NC


Laatste berichten

2021  
2020  
2019  
2018  
2017  
2016  
2015  
2014  
2013  
2012  
2011  
2010