Robbert, 55 jaar jaar, Managementadviseur


18/07/2018

Ik leerde ingesleten patronen in mijn eetgedrag herkennen en veranderen.

Robbert

Mijn naam is Robbert, ik ben een alleenstaande man van 55 en heb geen kinderen. Sinds 2006 werk ik als managementadviseur bij een landelijke koepel voor 15 wetenschappelijke onderzoeksinstituten. Voor deze baan heb ik vergelijkbare functies gehad, onder andere bij de rijksoverheid en diverse hogescholen.

Ik ben mijn hele leven al (te) zwaar, en was daarnaast een verstokte roker. Dat, in combinatie met erfelijke aanleg, resulteerde in een open hartoperatie op mijn 46e. Ik ben toen acuut gestopt met roken en helaas flink zwaarder geworden. Dat gebeurde weer nadat ik op mijn 50e ben gestopt met sporten. Verschillende keren heb ik dieetbegeleiding gehad, maar helaas zonder gewenst resultaat.

De praktijkverpleegkundige van mijn huisarts heeft mij op Faas Psychologie gewezen, omdat ik na een aantal gesprekken met haar tot het inzicht was gekomen dat ik met name moeite had met mijn eetgedrag. De informatie die ik via haar en de website van Faas Psychologie verkreeg kwam solide op mij over. Omdat de reguliere dieetbegeleiding dus weinig had opgeleverd leek mij dit een mogelijk alternatief. Ik ben in januari 2018 gestart met een cognitieve gedragstherapie onder leiding van een psychologe die is gespecialiseerd in eet-problematiek. Het traject bestond uit 12 wekelijkse gesprekken van 1 uur met huiswerkopdrachten tussendoor.

Deze gesprekken heb ik als prettig en zinvol ervaren. Er was sprake van een waardevrije, respect- en begripvolle benadering wat ik als positieve stimulans heb ervaren. Ik heb geleerd om naar mijn ingesleten patronen in mijn eetgedrag te kijken en die te analyseren. Tevens heb ik ‘tools’ aangereikt gekregen om beter om te gaan met bepaalde aan eten verbonden situaties. Gelukkig was er tijdens de gesprekken niet te veel vaag ‘gepsychologiseer’, en richtte we ons vooral op wat ik in de praktijk kon toepassen.

Ik denk geregeld terug aan hetgeen ik heb geleerd en probeer dat zo goed mogelijk toe te passen. Gedurende het traject ben ik bijna 10 kilo afgevallen. Na een terugval vanwege een medische probleem ben ik nu stabiel op dat lagere gewicht. Mijn eetgedrag is nu systematischer, en ik herken veel makkelijker bepaalde patronen. In het verleden stond ik niet altijd stil bij mijn gedrag.

Ik kan deze behandeling aanbevelen aan mensen die ook worstelen met hun gewicht. Het geeft een andere kijk op je eetgedrag, en je werkt met prettige mensen!

 

 

Deze naam is in verband met privacy gefingeerd.

 

 

Photo credit: Foter.com


Ervaringen