Marianne, 47 jaar


09/06/2017

Ik denk er nu meer over na wat ik doe en waarom ik eet en ervaar meer controle.

Marianne

Hallo, ik ben Marianne, 47 jaar. Ik ben getrouwd en ik heb twee kinderen. Via de huisarts ben ik in aanraking gekomen met Faas Psychologie. Ik wilde graag afvallen, wat mij vaak wel lukte, alleen het stukje daarna lukte vaak niet. Hierdoor was een diëtiste voor mij niet voldoende en ben ik verwezen naar Faas Psychologie.

Ik heb eerder geprobeerd af te vallen met onder andere shakes, repen, pillen en poeders. Dat wilde ik gewoon nu niet meer. De kilo’s gingen er wel af, maar ze bleven er niet af. In de loop der jaren kwam het er vanzelf wel weer bij, omdat ik niet wist hoe ik dat moest doen. Het verschil met vorige pogingen en de behandeling van Faas Psychologie is dat je in je hoofd dingen om moet zetten. Omgaan met eten blijft moeilijk, maar ik heb nu hulplijntjes en gedachten gekregen om dat weer op te pakken en in de praktijk uit te voeren.

Ik denk er nu meer over na wat ik doe en waarom ik eet. Controle en een soort bewustwording. Bewust waarom je het in je mond zou stoppen, ben je verdrietig en gaat dat helpen? Nee, dat gaat natuurlijk niet helpen. Dat wist ik wel, maar daar kan ik nu beter mee omgaan. En ik wil niet zeggen dat het 100% goed gaat, maar over het algemeen gaat dat goed. Ik ben een aantal dingen aan het veranderen. En dat heeft een tijd nodig, want je doet het toch al zo veel jaar zo, dus dat heeft ook tijd nodig om dat weer helemaal goed op de rails te krijgen. En het geeft je zelfvertrouwen om te weten dat je eten niet nodig hebt om je verdriet of je blijdschap weg te werken. Dat je ook gewoon nee kan zeggen, dat eten niet per se hoeft. Dat ik zelf bepaal wanneer ik het wel of niet doet. Dit heb ik geleerd door met mijn behandelaar te praten, door oefeningen thuis te doen en door uitdaging aan te gaan om te kijken wat er gebeurt.

Ik heb de sessies als zeer fijn ervaren, de behandelaar en ik hadden een goede klik. Ik vond het heel gemoedelijk, ik kwam er altijd wel blij vandaan. Ik had het wel anders verwacht, omdat ik dacht als je naar een psycholoog gaat, gaan ze heel erg terug naar waar komt het vandaan en hoe was het vroeger.

Ik zou het zeer zeker anderen aanraden. Ik sta er ook open voor en ik heb me er ook niet voor geschaamd. Een ander vindt dat misschien wel moeilijker. Voor mij heeft het in ieder geval geholpen en ik ben er blijer van geworden. Het lijkt zo simpel om nee te zeggen tegen eten, en als je het in je omgeving zegt dan wordt er gezegd ‘ahh dat moet je gewoon niet doen’. Tja, dat klinkt heel simpel, maar zo werkt dat gewoon niet voor degenen die daar last van hebben. Ik ben er echt heel erg blij mee dat ik die stap gezet heb om het te doen. Ik ben hierdoor ook weer 2x in de week aan het sporten gegaan wat ik al in geen 20 jaar meer heb gedaan. Het denken is nooit meer hetzelfde. Je denkt altijd vanalles, maar op het moment dat je je dan bij Faas Psychologie geweest bent is denken niet meer hetzelfde. Ik ben er nu achter dat er altijd veel meer gedachten achter het gedrag zitten.

 

 


Ervaringen