Leonie, 33 jaar, Verpleegkundige


10/02/2015

Ik heb controle op mijn eten en kan weer genieten van eten.

Leonie

Mijn naam is Leonie. Ik ben getrouwd, moeder van drie zoons en ben werkzaam als jeugdverpleegkundige. Ik worstel al jaren met mijn gewicht. Ik at veel, maar genoot eigenlijk helemaal niet meer van wat ik at en werd steeds zwaarder. Ik ging vaak op dieet en probeerde dan zo min mogelijk kilocalorieën te nemen. Ik was heel streng voor mezelf en stond mezelf vrijwel geen tussendoortjes toe. Dat hield ik nooit lang vol.

Toen ik bij de huisarts kwam en zei dat ik een psycholoog nodig had voor mijn eetprobleem, werd ik door de huisarts doorverwezen naar Faas Psychologie. Ik ben gegaan voor een individueel traject. Ik heb de gesprekken als zeer prettig ervaren. Er was sprake van een hele persoonlijke benadering en ook andere zaken die aandacht nodig hadden, werden besproken. Tijdens de gesprekken werd ik me er bewust van dat ik in de loop der jaren mezelf veel verkeerde gewoontes had aangeleerd. Dit heeft tot overgewicht geleid. Ik werd hierdoor heel onzeker en die onzekerheid hield het overgewicht weer in stand omdat ik door het eten niet meer hoefde te voelen. Ik had veel last van de gedachte dat het toch nooit meer goed zou komen. Ik vond het tijdens de gesprekken soms lastig om in mezelf te graven. Het was soms moeilijk en confronterend, maar het effect daarvan was goed en het probleem werd opgelost.

Ik heb geleerd dat veel eten niet altijd lekkerder is dan weinig eten en dat emoties niet weggegeten hoeven worden maar ook op een andere manier opgelost kunnen worden. Ik kan nu anders met mijn emoties omgaan. Daarnaast heb ik leren genieten van eten. Ik kan voor het eerst dingen echt met plezier eten. Vooral tussendoortjes die voorheen toch altijd als een soort verboden voelden. Mijn streven was om 20 kg kwijt te raken. Uiteindelijk ben ik 25 kg afgevallen en blijft mijn gewicht al driekwart jaar stabiel!!

Photo credit: mariateresa toledo via Foter.com / CC BY-NC-ND


Ervaringen