Judith, 39 jaar, Verpleegkundige


28/05/2013

Na ruim 1,5 jaar heb ik een nieuwe levensstijl eigen gemaakt en ben ik trots op mezelf.

Judith

Wanneer je begint met afvallen heb je altijd een doel voor ogen. Dat doel zit hem vooral in het aantal kilo’s dat eraf moet.
Door het volgen van de sessies bij Ariane heb ik vooral ervaren dat de kilo’s niet het belangrijkste doel zijn. Natuurlijk volg je dit traject om af te vallen, maar gaandeweg heb ik geleerd dat de handvatten die je krijgt aangereikt om je doel te bereiken, nog belangrijker zijn.
Het inzicht krijgen in je eigen eetgewoontes en de automatische gedachten hierbij. Het is confronterend je automatische gedachten hardop te zeggen. Sommige automatische gedachten zijn ook zeer hardnekkig, maar als je ze dan voldoende hebt uitgedaagd maakt het ook een hoop duidelijk en geeft het ruimte in je hoofd.
Ik wilde iets doen aan mijn overgewicht, waar ik over tien jaar ook nog iets aan zou hebben. Ik kan zeggen dat dit helemaal gelukt is!
Het is in het begin vooral keihard werken. Je komt jezelf vaak tegen, maar dat is dan ook waar aan gewerkt moet worden. Mijn gewicht zal altijd een aandachtspunt blijven, maar zoals ik nu bezig ben kan ik het nog heel lang volhouden.
Nu ben ik bijna driekwart jaar op hetzelfde gewicht gebleven. Dit is voor mij een bevestiging dat ik inderdaad de juiste levensstijl te pakken heb. Op de momenten dat ik minder sterk ben gebruik ik het als excuus om te kunnen eten:  “ik ben weer niet afgevallen, dus dan kan ik net zo goed die zak chips helemaal op eten”. Het is nog best een kunst om trots te zijn op het feit dat je op gewicht kunt blijven.
Met name de overwinningen blijven me het meest dierbaar. Bijvoorbeeld de ontdekking dat ik Mountainbiken de tofste sport vind die er bestaat! Dit kan ik nu doen vol passie en overgave, op een moment dat ik het wil en zonder dat mijn lichaam me in de weg zit.
En het moment dat ik met mijn jongste zoon samen op de schommel kon geeft me nog steeds kippenvel!
Na ruim anderhalf jaar heb ik mij een nieuwe levensstijl eigen gemaakt. Met dit vertrouwde patroon weet ik dat ik een gezonde levensstijl heb. Nog altijd zijn er valkuilen en moeilijke momenten, maar ik weet dat dit voor even is en dat ik niet weer zo diep terug zal vallen dat ik kilo’s aan zal komen.
Wat is het toch heerlijk om zo te kunnen denken!
En vooral om te kunnen zeggen: ik ben trots op mezelf .

Photo credit: sizima via Foter.com / CC BY-NC-SA


Ervaringen