José, 53 jaar, Bedrijfsleider Horeca


19/01/2015

Ik geniet nu meer van eten en val nog steeds af.

José

Mijn naam is José, ik 53 jaar en werk fulltime in de horeca als bedrijfsleider. Ik heb een man, twee volwassen dochters en vier kleinkinderen. Al met al een druk leven. Drie jaar geleden ben ik gestopt met roken en toen ben ik aangekomen. Nadat ik twee zware operaties had ondergaan, was ik nog meer aangekomen.
 
Ik zat al een tijdje met mezelf in de knoei en vroeg me af waarom ik geen controle op mijn eten kreeg en maar te veel bleef eten. Ik zat op een gegeven moment helemaal niet meer lekker in mijn vel, mede door de overgang, en werd door de huisarts doorverwezen naar Faas Psychologie.
 
Het intakegesprek vond ik wel moeilijk. Er werden veel pittige vragen gesteld over alles wat ik in mijn leven had meegemaakt. Na het intakegesprek koos ik bewust voor de groepsbehandeling. Ik had bij de groep wel een andere psycholoog dan bij het intakegesprek en vond dit in eerste instantie wel lastig, maar dit kwam vrij snel goed. Ik vond het prettig dat er geen mannen in de groep zaten. De groep vond ik in het begin wat aan de grote kant en er bleek een bekende in te zitten. Uiteindelijk vond ik de groepsgrootte juist fijn vanwege alle verschillende inzichten. Ik vond het waardevol om te luisteren hoe andere vrouwen hier mee omgaan. Ik hoorde hoe anderen dit doen en kreeg daarvoor meer grip op zaken doordat ik zelf nog niet over sommige dingen had nagedacht, er waren wel een paar echte eyeopeners. Ik vond de groepsgesprekken erg nuttig, het was een goede stok achter de deur en ik moest naar anderen toe verantwoorden wat ik wel of niet had gedaan.
 
Ik heb geleerd om naar mezelf te kijken en te bedenken waarom ik dingen doe. Het ging niet alleen maar over eten. Er werd ook gesproken over andere dingen die er mee te maken bleken te hebben. Ik heb veel geleerd door naar anderen te luisteren, zowel over voeding als over de relatie met eten. En met een eetpatroon van 1500 kcal per dag kan je lekker eten en ook meedoen als anderen ook ijs eten.
Ik heb geleerd om mezelf een verantwoord eetpatroon aan te leren en bewust met eten bezig te zijn. Maar ook om te praten over dingen die er bij mij spelen, zowel met betrekking tot eten als met andere zaken. 
 
In het verleden deed ik regelmatig een crashdieet met shakes of sla. Ik heb nu geleerd dat dat niet werkt. Het gaat er om dat je dat niet volhoudt. Als ik nu een verjaardag heb, dan denk ik daar over na en houd ik daar de rest van de dag rekening mee. Daardoor geniet ik veel meer van het eten en val ik zelfs nog steeds af.
 
Ik heb er al met meerdere mensen in mijn omgeving over gepraat en aan anderen aangeraden om ook naar Faas Psychologie te gaan. Mensen die niet over hun gevoelens willen praten of niet bereid zijn zich hiervoor in te spannen,  zullen er niet bij gebaat zijn. Maar als je daar wel voor open staat, kan je ook leren wat je wel en niet moet doen om controle te krijgen op je eetgedrag!

Photo credit: Purites via Foter.com/ CC BY-NC-SA


Ervaringen