Henk, 50 jaar, Ondernemer


12/03/2012

Afvallen is een leven lang maar met motivatie en Faas, wordt het wel een lang leven!

Henk

Een lange periode van grote drukte op het werk, stress, deadlines… In je privé leven gebeurt er ook van alles… midlifecrises, de 50 gepasseerd. Ondertussen wil je gezonder gaan leven en stop je met roken. Al met al een tijd die je energie kost, veel drukte geeft, en waarbij je te weinig ontspanning zoekt. Goh, wat heb ik het toch druk…

Ik ging op zoek naar compensatie. Troosteten volgens Paul de Leeuw. De compensatie voor mij bestond uit ‘s avonds diverse glaasjes wijn waarbij je tegen elven trek kreeg en de blokjes kaas of chippen werden gesnackt. In het weekend kwam de wijn al eerder op tafel en op de zaterdagmiddag het liefst een pondje vers gebrande noten, gemengde noten van dé kaasboer uit Oegstgeest. En vooral de Franse kazen van die kaasboer, de boerenbrie, de brie met truffel etc. etc. niet te versmaden.

Nu ben ik altijd al een gezellige eter (Bourgondiër) geweest maar doordat ik gestopt was met roken, en mijn stofwisseling kennelijk van de leg was, ben ik figuurlijk geëxplodeerd. Van 105 kg in 2 jaar naar 130 kg.


En dan wordt het niet leuk meer. Je kunt amper je veters strikken, traplopen wordt zwaar, je wordt, althans ik werd kortademig, en zo nog meer fysieke ongemakken. Je algehele conditie hobbelt achteruit en je kunt je kinderen niet meer bijhouden… als je gaat wandelen.

Toen kreeg ik ook nog een burn-out, de misère was compleet. Inmiddels was ik wel op zoek naar een aanleiding om gezonder te gaan leven. Diep van binnen weet je wel dat het zo niet langer kan. Maar ja, excuus op excuus, je kent het wel.

Via mijn huisarts werd ik doorverwezen naar Faas dieet-psychologie. Dat was een goede zet van haar. Faas zegt niet dat je moet afvallen. Faas zit aan de andere kant. Hoe komt het dat je steeds toegeeft aan die gedachten die je steeds maar weer aan het eten doet gaan. Hoe kan je je teweer stellen tegen die automatische gedachten. Aangeleerd gedrag kan je afleren. Faas is dat steuntje in de rug.

Het feit dat je bij Faas aansluit betekent dat je iets wil bereiken. Je hebt al een bepaalde motivatie. Die motivatie wordt uitvergroot en word je steun en toeverlaat voor de komende periode. Wekelijks zijn er sessies van 2 uur en praat je met je collega afvallers. Wat motiveert hen, wat kan ik van hen leren of juist niet leren. Er ontstaat een band met die mensen, je word lotgenoten. Ondertussen werk je aan je mindset. Welke automatische gedachten herken ik, kan ik die al uitdagen, kan ik andere gedachten hiervoor in de plaats zetten. Alles begint immers met een gedachte. Je hebt altijd een keus.

In mijn geval merkte ik na verloop van tijd dat mijn eetgewoonten aan het veranderen waren. Diverse automatismen kon ik weerstaan. Mijn gewoonten werden ongewoon en het normale eetgedrag werd een way-of-life. Ondertussen bleef ik alles eten en drinken. Vooral ’s avond mijn glaasje wijn was heilig. Het enige wat ik deed was via een app (calorieteller) het aantal calorieën bijhouden dat ik at en het aantal calorieën dat ik via sport en fitness verbrandde. Hierdoor houd je in beeld wat je eet en kan je bijsturen wanneer dit moet. Iedere maand at ik gemiddeld 100 kilocalorieën per dag minder. Ik begon bij de 2400, hierna 2300, 2200 en inmiddels eet ik gemiddeld 1850 kilocalorieën per dag. Ik mag gemiddeld per dag meer eten, maar ik voel me hier prima bij.

Het geheim is natuurlijk wel je motivatie en het besef dat je altijd een keus hebt. Faas helpt je je motivatie op peil te houden, maar je maakt zelf je keuzes. Het uitzoeken van nieuwe kleding van toen maatje XXXL, naar nu maat XL geeft een enorme kik.

Ik ben in ruim een half jaar tijd 26,5 kg afgevallen. Nog 10 kg te gaan. Ik heb er bewust de tijd voor genomen. Zo voorkom je ge-jojo en een uit gelubberd lijf. Mijn andere, nieuwe eetgewoonte is inmiddels bijna als vanzelfsprekend geworden. Bijna, want je blijf er wel mee bezig.

Afvallen is een leven lang maar met motivatie en Faas, wordt het wel een lang leven!

Photo credit: Keoni Cabral via Foter.com / CC BY-NC-ND


Ervaringen