Hendrieke, 29 jaar, Wetenschapper


25/06/2013

Afvallen door het aanleren van een gezond eetpatroon met ruimte voor wijn en lekkere hapjes.

Hendrieke

Ik heb me aangemeld bij Faas Psychologie, omdat ik mijn eetpatroon wilde veranderen... en eigenlijk ook weer niet!
Ik heb me niet primair aangemeld omdat ik wilde afvallen. Dat wilde ik wel, maar ik wilde voornamelijk controle krijgen over mijn eigen eetgedrag. Ik had het gevoel dat ik dat volledig kwijt was. Ik voelde me letterlijk machteloos tegenover eten. Ik voelde dat ik geen weerstand had tegen de verleiding van snoepen en het gemak van ongezond eten. Dat ik niet sterk genoeg meer was om een gezond eetpatroon op te bouwen. Zo’n machteloos gevoel had veel meer gevolgen dan alleen een constant groeiend overgewicht. Het maakte me neerslachtig en het ondermijnde mijn zelfvertrouwen. Mijn wens was om weer de baas te worden over eten.
Tegelijkertijd wilde ik absoluut niet op dieet! Behalve dat ik me niet voor kon stellen dat ik dat ooit vol kon houden, was ik ook bang dat ik voor een dieet te veel op moest geven. Dat een dieet ten koste van het plezier in het leven zou gaan. Ik was ervan overtuigd dat een dieet niet te combineren was met een druk en gezellig sociaal leven.
Het was mij daarom wel duidelijk dat een calorieënlijstje of een voorgeschreven dieet mij niet zouden helpen. Ik wilde werken aan mijn motivatie om gezonder te gaan eten. Ik wilde weer gezond wíllen eten! Ik wilde weer goed voor mezelf kunnen zorgen. Om dat te kunnen wilde ik weten waar dat machteloze gevoel vandaan kwam. Ik wilde met iemand praten over waarom ik mezelf bepaalde ongezonde eetgewoontes had aangewend. En zo een manier vinden om ze te veranderen.
Inmiddels zijn we ruim 1,5 jaar verder en heb ik heel veel geleerd. Over mezelf, over mijn gedachten rondom eten en over het verschil tussen een dieet en een gezond eetpatroon. Want ja, een dieet vraagt je tijdelijk al je lekkers te laten staan. Het vergt al je discipline en is niet structureel vol te houden. Maar een gezond eetpatroon is anders. Een gezond eetpatroon kun je langzaam opbouwen en daarna structureel volhouden. In een gezond eetpatroon is ruimte voor een lekker glaasje wijn en lekkere hapjes. Het helpt je een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Ik ben veel meer afgevallen, dan ik me ooit kon voorstellen: 18 kilo! Ik heb inmiddels een gewicht waarbij ik me goed en gezond voel. En het lukt me al meer dan een half jaar om op dit gewicht te blijven, zonder dat ik het gevoel heb dat ik aan het lijnen ben.
Ik zal eerlijk zijn: ik heb geen volledige controle. Dat heeft geen mens. Gezond eten is voor bijna iedereen een uitdaging. Pas toen ik eerlijk werd over eten, merkte ik hoeveel mensen het gevoel hebben dat ze met eten moeten vechten. Maar toch is dat niet nodig. Gezond eten is een uitdaging, maar ik heb vertrouwen in mezelf. Ik ken mijn valkuilen en heb de handvatten gekregen om ermee om te gaan. Als het er op aan komt, ben ik de baas over eten!

Photo credit: khawkins04 via Foter.com / CC BY


Ervaringen