Eduard, 27 jaar, Medewerker thuiszorg


19/12/2018

Ik heb nu meer begrip voor mijzelf gekregen

Eduard

Ik ben Eduard en ik woon in Leiden. Op dit moment woon ik alleen in een appartement. Ik ben 27 jaar en ik ben mijn studie aan het afronden. Ik werk in de thuiszorg waarbij ik met veel plezier probeer het voor zowel cliënt als medewerker het gehele proces goed te laten verlopen.

 Na oud en nieuw, waarbij een goede vriendin van mij even een onverwachts pijnlijke snaar raakte, is het balletje gaan rollen. Zij wees mij op bepaald gedrag wat voortkwam uit mijn jeugd en waar ik nog nooit over had nagedacht. Op aanraden van haar ben ik uitgekomen bij Faas Psychologie. Na een periode van toch een deel ontkenning of wel het niet willen erkennen van mijn probleem, heb ik mij toch over gegeven aan het feit dat ik hier echt mee aan de slag moest zodat het voor mijzelf weer werkbaar werd. In april 2018 ben ik begonnen met de behandeling voor depressie.

De sessies waren prettig en vertrouwd. De manier waarop een vertrouwensband wordt opgebouwd heeft mij heel veel goeds gedaan in het begin van het behandelingstraject. Zonder waarde oordeel werd er gediscussieerd en beredeneerd hoe bepaalde stappen in mijn brein plaatsvonden. Wat ik vooral heb geleerd is dat je gedrag kan ontstijgen en het echt niet erg is om een keer niet altijd alles op de juiste manier te doen in ander mans ogen. Het mag ook een keer wat minder gaan en daarover praten is geen zwaktebod of gezichtsverlies. Verder heb ik geleerd om mijn gedachtes te ordenen en niet te blijven hangen in negatieve gedachtes. In plaats van mezelf weg te cijferen of te bedenken dat het niet goed genoeg is, heb ik nu geleerd het hele proces om te draaien, naar iemand een compliment geven zodat een negatieve wolk weer positief kan worden. Ook het begrijpen van bepaalde stappen die mijn gedrag veroorzaken of waardoor bepaald gedrag bij mij wordt getriggerd heeft geholpen mijzelf beter te leren kennen en te accepteren. Waardoor een depressie voor mij al snel tastbaar werd en te begrijpen. Begrip over mijn eigen situatie heeft er voor gezorgd dat mijn depressie dus al snel verbeterde.

 Ik vond het prettig dat er werd ingezoomd op niet alleen het nu, wat speelt er in mijn hoofd op dit moment, maar ook het verleden. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik met vallen en opstaan grip kon gaan krijgen en mijn verhaal durfde te doen naar vrienden en familie. Door de opzet van de behandeling waardoor ik begrip kreeg voor mijzelf, kregen mijn naaste vrienden en familie ook begrip voor mij. Zonder tekst en uitleg zijn verwachtingen moeilijk naast elkaar te krijgen.


Ervaringen